Żurawina eliksir zdrowia

Indianie zamieszkujący obszar Ameryki Północnej wykorzystywali żurawinę na wiele lat zanim badania naukowe potwierdziły jej prozdrowotne właściwości. W naszym kraju w stanie dzikim rośnie tak zwana żurawina błotna, z kolei na plantacjach uprawia się żurawinę wielkoowocową. Oba te gatunki żurawiny kryją w sobie cenne składniki mineralne i witaminy. Żurawina jest bogatym źródłem głównie witaminy C. Zawiera także dużą ilość wspomagającego trawienie błonnika. Zawiera fosfor, wapń i magnez. Znajdziemy w niej także antyutleniacze o bardzo silnym działaniu: poliantocyjanidy i flawonaidy. Żurawina jest rośliną polecaną przy dolegliwościach dróg moczowych. Wypłukuje ona z naszego organizmu szkodliwe substancje i drobnoustroje, które odpowiadają za infekcje dolnych dróg moczowych. Działa zapobiegawczo przeciwko powstawaniu kamieni nerkowych. Żurawina to doskonały środek wspomagający leczenie choroby wrzodowej. Warto jeść ją w sezonie jesienno-zimowym, gdyż zapobiega przeziębieniom. Przeciwdziała także chorobom krążenia.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: