Zalety kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska od wielu lat jest uznawana za najzdrowszą i nie bez powodu. Kuchnia ta obfituje bowiem w witaminy, minerały, białko, jest nie nadmiernie ciężka, a za to pożywna. Osoby żyjące w Basenie Morza Śródziemnego i żywiące się w sposób tradycyjny żyją najdłużej. Kobiety Południa często też przez długie lata zachowują młodość i urodę. W kuchni śródziemnomorskiej mało jest mięsa. Pojawia się natomiast ser, zwłaszcza kozi oraz ryby i kalmary. Poza tym kuchnia ta obfituje w warzywa, owoce i zboża, zatem również wegetarianie znajdą w niej wiele potraw odpowiednich dla siebie. Najpopularniejsze potrawy śródziemnomorskie to pizza, spaghetti, lazania, canelloni oraz inne potrawy z makaronu. Ponadto wśród kuchni śródziemnomorskiej znajdziemy wspaniałe ciasteczka zbożowe z dodatkiem orkiszu, sporo zup i sałatek jarzynowych. Sałata, kapusta, marchew, pietruszka, pomidory, papryka, cebula i pomidory zawędrowały do Polski w dobie renesansu z Włoch i wszystkie potrawy, jakie się z nich robi, można uznać za śródziemnomorskie.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: