OLEJEK ROZMARYNOWY

Olejek rozmarynowy otrzymuje się z liści i gałązek krzewinki rozmarynu (Rosmarinus officinalis L.), rosnącej dziko i uprawianej w krajach śródziemnomorskich i na południu Rosji. Destylacja z parą wodną ziela lub samych liści ściętych po okwitnieniu daje 0,4-1,5% olejku. Najlepszy jakościowo jest olejek francuski. Bywa fałszowany terpentyną lub frakcjami olejku kamforowego. Właściwości i zastosowania Jest to jeden z najcenniejszych olejków eterycznych w aromaterapii. Składnik słynnej Wody królowej Węgier – pierwszych na świecie perfum, przypisywanych Elżbiecie z rodu Piastów, królowej węgierskiej w XV wieku. Już wówczas znane były terapeutyczne, pobudzające siły witalne, własności rozmarynu. Królowa Elżbieta – do późnej starości pełna sił i energii – uważała za jej źródło stałe używanie swej słynnej w całej Europie „wody”.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: