OLEJEK RÓŻANY

Olejek różany, prawdziwy „Otto of rose” lub „Attar of rose”, otrzymuje się wyłącznie z płatków róży Rosa damascena Mili. Jest jeszcze kilka odmian róży, z których produkuje się olejki (np. francuska Rose de mai uważana przez niektórych specjalistów za identyczną z damascena), ale najlepszy jakościowo olejek otrzymuje się z odmiany damascena uprawianej w Bułgarii, przede wszystkim w słynnej dolinie róż. Ta sama róża jest również uprawiana w basenie Morza Śródziemnego (Turcja, Egipt, Maroko) oraz w Gruzji, Armenii, Indiach i Chinach. Jednak warunki klimatyczne i glebowe powodują, że żaden z tych olejków nie jest tak wysoko ceniony jak bułgarski. Przeciętna wydajność olejku otrzymywanego klasyczną metodą destylacji z parą wodną wynosi 0,025%, to znaczy 1 kg z 4 ton płatków róż. Pachnące składniki płatków róży wydobywać można do celów perfumeryjnych drogą ekstrakcji rozpuszczalnikami, otrzymując tzw. konkret róży (ekstrakcja rozpuszczalnikiem organicznym niepolamym) i tzw. absolut róży (ekstrakcja konkretu alkoholem).

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: