OLEJEK PIMENTOWY Z OWOCÓW

Olejek pimentowy otrzymuje się z niedojrzałych owoców drzewa pimentowego (Pimenta officinalis L.), rosnącego na wyspach Indii Zachodnich, w Ameryce Południowej i na Jamajce. Destylacja z parą wodną rozdrobnionych owoców daje ok. 4% olejku. Głównym jego składnikiem jest eugenol, podobnie jak w olejku goździkowym i cynamonowym z liści. Można również destylować olejek z liści pimen- tu, ale otrzymuje się produkt znacznie gorszej jakości. Właściwości i zastosowania Piment jest znaną przyprawą, sprzedawaną najczęściej pod nazwą „ziele angielskie” lub „pieprz angielski”. Podobnie jak przyprawy „korzenne” pochodzące z Azji, poza walorami smakowymi ma działanie antyseptyczne (zapobiega schorzeniom gastrycznym i zatruciom pokarmowym). Ma także działanie uspokajająco-tonizujące.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: