OLEJEK PIEPRZOWY

Olejek pieprzu czarnego otrzymuje się z owoców rośliny pnącej (Piper nigrum L.), podobnej do winorośli, uprawianej w klimacie podzwrotnikowym, głównie w Azji południowo-wschodniej, na Madagaskarze i w Sierra Leone. Pieprz czarny to owoce niedojrzałe, wysuszone; biały to owoce dojrzałe po usunięciu czarnej otoczki. Destylacja z parą wodną daje ok. 2% olejku. Właściwości i zastosowania Pieprz należy do grupy tzw. przypraw korzennych, które poza własnościami smakowymi mają działanie przeciwmikrobowe, zapobiegające zatruciom pokarmowym. Olejek ma działanie pobudzające i podniecające, bywa stosowany w mieszankach afrodyzyjnych. Pobudza także układ krążenia. Jest środkiem moczopędnym i przeciwbólowym, a także silnym antyseptykiem. Wzmacnia system immunologiczny. Objęty normą: ISO-3061

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: