OLEJEK PETITGRAIN

Olejek petitgrain otrzymuje się przez destylację z parą wodną liści drzewa pomarańczy gorzkiej (Citrus aurantium L). Najwyższą jakość ma olejek Bigarade, otrzymywany głównie w południowej Francji i innych krajach śródziemnomorskich. W handlu znany jest gorszy jakościowo olejek paragwajski. Wydajność obu olejków wynosi ok. 0,2%. Głównym składnikiem jest octan linalilu ok. 65%. Bywa fałszowany destylowanym jlejkiem pomarańczowym lub olejkiem destylowanym z mieszaniny liedojrzałych owoców i liści pomarańczy słodkiej. Właściwości i zastosowania Tak jak inne olejki z roślin cytrusowych ma przede wszystkim iziałanie odświeżające, łagodnie pobudzające i antyseptyczne. W iromaterapii wykorzystuje się głównie jego własności kojące i :onizujące przy stanach depresji, lęków, bezsenności, a także w ikresach rekonwalescencji. Jako antyseptyk znajduje zastosowanie n mieszankach przeciwtrądzikowych i przeciwgrzybiczych. Objęty normą: ISO-3064 W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku. Stosowanie w mieszankach aromaterapeutycznych Do masażu: depresja, stany lękowe, bezsenność, rekonwalescencja. Do kąpieli: depresja, stany lękowe, bezsenność, rekonwalescencją, trądzik, grzybice stóp. Do kompresów: trądzik, grzybice stóp. Do inhalacji (kominki aromaterapeutyczne): depresja, stany lękowe, bezsenność, rekonwalescencja.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: