Olejek paczulowy

Olejek paczulowy otrzymuje się z ziela brodźca paczulki (Pogoste- ion patchouli3, uprawianej głównie w Indonezji, na Malajach, wy- pach Mauritius i Reunion. Suche liście destylowane z parą wodną ają 3-4% olejku. Olejek fałszuje się olejkiem cedrowym lub odpado- ymi frakcjami z destylacji olejku z gorszych gatunków paczuli. Właściwości i zastosowania Zapach paczuli wiąże się we wspomnieniach z babciną szafą, w tórej układano saszetki z suszonym zielem, zarówno dla pięknego, tioć nieco surowego zapachu, jak i przede wszystkim w celu zwal- zania moli. W czasach kolonialnych XIX w. paczuli powszechnie żywano w Indiach do perfumowania tkanin przeznaczonych na ksport, zarówno dla miłego zapachu, jak i przeciw molom.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: