OLEJEK MUSZKATOŁOWY Z GAŁKI

Olejek muszkatołowy z jąder nasiennych (z gałki muszkatołowej) otrzymuje się z rozdrobnionych nasion drzewa muszkatołowca (My- risticajragrans Houtt.), uprawianego w Indonezji, Sri Lance, Brazylii Indiach Zachodnich. Destylacja z parą wodną daje ok. 10% olejku. Podobny, choć nieco gorszy jakościowo, olejek otrzymuje się z osnów- ii nasion lub z całych odpadowych nasion wraz z osnówką. W aromaterapii stosuje się olejek z gałki. Właściwości i zastosowania Gałka muszkatołowa należy do bardzo znanych przypraw „korzennych”, które poza aromatem mają działanie zapobiegające skutkom przejedzenia i zatruć pokarmowych. Poza działaniem antyseptycz- nym olejek zmniejsza nudności i odruchy wymiotne. Jest doskonałym środkiem przeciwbólowym, szczególnie przydatnym przy bólach mięśni oraz reumatycznych i artretycznych.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: