OLEJEK MIĘTY PIEPRZOWEJ

Olejek mięty pieprzowej, często zwany nieściśle olejkiem miętowym, otrzymuje się z ziela (Mentha piperita L.), uprawianego na dużych obszarach w Europie, Azji i obu Amerykach, także w Australii. Jest 😮 roślina bardzo wydajna, do 31 z hektara, a destylacja z parą wodną Drzewiędniętego ziela daje od 0,2 do ponad 2% olejku, w zależności jd stopnia wysuszenia. Ze względu na duże zużycie olejku miętowego wyhodowano wiele wydajnych odmian i gatunków, w mniejszym lub większym stopniu różniących się składem od olejku właściwego, jłównym składnikiem jest mentol, którego zawartość nie powinna ayć niższa niż 50%. Jest to istotne dlatego, że na rynku oferuje się ako olejek miętowy produkt uzyskany jako pozostałość po wydzieleniu mentolu w części lub całości. Oczywiście taki produkt ma inne właściwości niż czysty olejek. Właściwości i zastosowania Mięta to najpowszechniej stosowane ziele przyprawowo-lecznicze. Herbaty, cukierki, syropy, gumy do żucia, pasty do zębów, napoje, sałatki to tylko przykłady zastosowań ziela, olejku i ekstraktów.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: