OLEJEK MELISOWY

Olejek melisowy otrzymuje się z ziela melisy lekarskiej (Melissa officinalis L. ), uprawianej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Destylacja z parą wodną samego ziela melisy daje tzw. „ prawdziwy ” olejek melisowy, jednak z niezwykle małą wydajnością ( o k. 0,01 % ), stąd w praktyce stosuje się olejek melisowy uzyskiwany przez destylację ziela melisy z olejkiem cytrynowym. W aromaterapii stosuje się najczęściej ten ostatni, chociaż niektórzy aromaterapeud proponują olejek prawdziwy. Podnosi to bardzo koszty, a nie ma zasadniczego znaczenia, ponieważ mieszanka uzyskiwana w wyniku destylacji z olejkiem cytrynowym spełnia wszelkie wymagania terapeutyczne.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: