Olejek majerankowy

Olejek majerankowy otrzymuje się z majeranku ogrodowego (Origa- num majorana L.), uprawianego głównie w Europie (także w Polsce) oraz w północnej Afryce i Ameryce. Jest to roślina dwuletnia lub jednoroczna dochodząca w ciepłym klimacie do 1 m wysokości. Z ziela świeżego przez destylację z parą wodną otrzymuje się 0,3-0,4% olejku, a z suchego do 2%. Właściwości i zastosowania Majeranek jest powszechnie znanym zielem przyprawowym, głównie do potraw mięsnych. Poza znakomitym aromatem jedną z cech majeranku jest łagodzenie skutków przejedzenia ciężko strawnymi potrawami. Ponadto jest to doskonały środek uspokajający i przeciwbólowy. Olejek obniża ciśnienie krwi, łagodzi bóle wszelkiego rodzaju – głowy, mięśni, menstruacyjne, pourazowe, reumatyczne, stłuczenia, nerwobóle, migreny, zmniejsza lęki, ociężałość umysłową, irytacje, bezsenność.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: