Lekkie, azjatyckie potrawy

Kuchnia azjatycka staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę jej liczne zalety. Przede wszystkim jest to kuchnia oryginalna dla naszego smaku, niezwykła, egzotyczna. Smak curry, kurkumy, soji okazuje się zupełnie zaskakujący dla osób, które dotąd jadły potrawy typowo europejskie. Ponadto kuchnia pochodząca ze Wschodu jest bardzo zdrowa i lekka. Można też z niej skomponować wiele dań wegetariańskich, które dostarczają odpowiedniej ilości białka, wapnia oraz innych cennych składników, na których niedobory mogą być narażone osoby nie jedzące mięsa i nabiału. Wspaniała potrawą azjatycką okazuje się na przykład makaron ryżowy z tapioką polany sosem sojowym z podsmażonymi kawałkami serka tofu, bakłażana oraz papryki i cebuli. Kolejną wspaniała potrawą azjatycką jest ryż z kiełkami bambusa i słodko kwaśnym sosem. Również potrawy z alg zawdzięczamy Azji, jak również sporo słodkości, jak rachatłukum, marcepan, cynamon, rodzynki. Warto zatem zapoznać się bliżej z kuchnią azjatycką.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: