Dlaczego unikać soli

Ze względu na to, iż potrawy będą nam mogły smakować dopiero wtedy, gdy je dobrze przyprawimy, nierzadko będziemy wtedy pamiętać o tym, by dodać trochę soli. Zdarza się jednak, że staramy się solić każdą potrawę, jaką będziemy jeść, gdyż jesteśmy przyzwyczajeni do tej przyprawy. Jest ona najbardziej popularna na świecie, jednak czy najzdrowsza – zdecydowanie nie. Oczywiście można ją spożywać, ale tylko w śladowych ilościach, gdyż w przeciwnym razie będzie poważnie nam szkodzić. W dodatku to przez nią można przytyć, gdyż będzie zatrzymywać wodę w naszym organizmie. Może też być poważnym zagrożeniem dla osób, które już mają różne problemy zdrowotne, na przykład z nadciśnieniem tętniczym, czy też z układem krążenia. Rezygnacja z soli nie oznacza jednak tego, że musimy jeść potrawy, które są jak „trawa”, ponieważ można ją zastąpić, na przykład różnymi ziołami. W ten sposób nie tylko nasze potrawy nie stracą na smaku, ale będzie on bardziej wyczuwalny, a my zapewnimy sobie wówczas lepszą przemianę materii i zdrowszy sposób odżywiania się.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: