Awokado – wspaniały owoc

Awokado to owoc egzotyczny, który dopiero ostatnimi czasy stał się popularny i ogólnie dostępny w Polsce. Jest to bardzo dziwny owoc, nie przypominający w niczym jabłka, maliny czy cytryny. Awokado, gdy jest już miękkie, rozcina się i wydłubuje ze skórki miąższ, następnie zaś się go ugniata. Można dodać do smaku czosnek i kokos lub też jakieś inne dodatki. W ten sposób powstaje wspaniała pasta, którą można posmarować grzankę lub kanapkę. Awokado zawiera sporo tłuszczu, jednak jest to zdrowy tłuszcz, pełen witamin A i E, które poprawią stan naszej skóry, włosów, paznokci i stawów. Ponadto w awokado znajdziemy sporo innych witamin i minerałów. Mimo ze kaloryczne, awokado może sprzyjać odchudzaniu, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika pobudza przemianę materii. Zaopatruje tez nasz organizm w energię, poprawia pracę mięśni, również mięśnia sercowego. Najlepiej jeść je rano lub tez po treningu sportowym. Wówczas nasz organizm odniesie najwięcej korzyści z zawartych w awokado tłuszczy i węglowodanów.

Witaj! Jestem pasjonatką zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Zamieszczam na blogu wpisy dotyczące zdrowia i propagujące zdrowe odżywianie. Jeśli interesuje Cię taka tematyka to zapraszam do śledzenia mojej strony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: